Nulstil

Support nr:: 72 11 21 42

Assens Kommune

Det løfter effekten af vores terapeutiske indsats

I Assens Kommune har rehabiliteringsterapeuterne et tæt samarbejde med de medarbejdere, som arbejder med DigiRehab træning i hjemmeplejen.

Da Assens Kommune i forsommeren 2024 startede med at tilbyde DigiRehab træning, var der fra starten fokus på samspillet mellem den terapeutisk forankrede rehabiliterende indsats og den basale styrketræning, som er målet med DigiRehab træning.

Assens Kommune har et mål om, at borgerne, i alle livets faser, skal være så selvstændige som muligt. At borgerne nu også kan styrketræne effektivt og sikkert sammen med en digitræner i eget hjem, er en vigtig brik i det samlede puslespil.

Christel Nygaard Hammer, rehabiliteringsterapeut i Assens Kommune fortæller at der har været stor opbakning fra kommunens rehabiliteringsterapeuter:

”Alle terapeuterne har taget rigtig godt i mod DigiRehab og ser det som et rigtig godt supplement, som kan løfte effekten af den terapeutiske indsats”.

Da Assens kommune skulle i gang med DigiRehab, startede man med at vurdere træningspotentialet hos borgere, som havde mere end 150 minutters hjælp om ugen. Det er et terapeutisk ansvar at vurdere, om der fx. er en restriktion mod træning hos borgeren, og at inddrage hjemmeplejen i en dialog om eventuelle andre vilkår, som kan forhindre effekt af træning.

”Vi har fået mange borgere på et DigiRehab forløb via en terapeutisk vurdering. Men hjemmeplejen er også gode til at spotte et rehabiliteringspotentiale. Lige nu er efterspørgslen så stor, at der er opstået en flaskehals. Det ville være rigtig godt at have endnu større kapacitet” siger Christel Nygaard Hammer.

Christel uddyber, at det er vigtigt, at alle faggrupper rundt om borgeren tænker DigiRehab ind som en del af et sammenhængende rehabiliteringsforløb.

”Det er ikke forbeholdt mig at tænke DigiRehab, og det er også kommet helt naturligt for mine kollegaer, efterhånden som vi har talt mere om det. DigiRehab skal indarbejdes som et redskab, alle kan henvise til, det er noget, vi alle må tænke i” siger hun.

Et eksempel er den borger, som har været indlagt i 3 uger med lufthunger. Borgeren har mistet en del af den muskelstyrke, som er forudsætningen for at kunne få det bedste ud af en genoptræningsplan.

Her gælder det ifølge Christel Nygaard Hammer om, at både genoptræningsplanen og den basale styrketræning med DigiRehab sættes i gang med det samme, så begge tiltag kører på én gang for at understøtte borgeren træningsmæssigt bedst muligt.

Christel Nygaard Hammers faglighed som rehabiliteringsterapeut, giver hende et skarpt blik for, hvad der er vigtigt i borgernes mulighed for at genvinde et selvstændigt liv. Hun siger:

”Mit ønskescenarie er, at vi så hurtigt som muligt får styrketræning med DigiRehab koblet på et rehabiliteringsforløb. Jeg tror på, at det vil øge effekten og samtidig afkorte rehabiliteringsforløbet i sidste ende”.

I et DigiRehab træningsforløb screenes borgeren i starten, undervejs og til slut. Hos Assens Kommune er fokus lige nu på at omsætte resultaterne fra DigiRehab træningen til hjemmeplejens døgnrytmeplan,
som beskriver, hvordan SOSU-medarbejderen helt konkret skal hjælpe borgeren.

”Screeningerne er vigtige, fordi de hjælper os til at se, at træningen virker efter hensigten, og om funktionsevnen er forbedret. Også borgerne får en erkendelse af, at de faktisk KAN blive bedre” fortæller Christel Nygaard Hammer.

De foreløbige resultater er opløftende i Assens. Den første effektrapport (november 2024) viser, at 83 procent af dem, som har gennemført træningsforløbet, har fastholdt eller forbedret deres fysiske formåen. 79 procent har ifølge effektrapporten mindsket deres behov for hjælp.

Læs flere cases eller relevante artikler ved at klikke på billederne nedenfor

I Vejle Kommune hjemmetræner social- og sundhedsassistenter med de ældre. Den digitalt understøttede træning koordineres af en fysioterapeut med fokus på at hjælpe flere borgere til et aktivt liv

Vi kan tilbyde træning til flere borgere med DigiRehab.
Odder Kommune har styrket samarbejdet mellem faggrupperne og tilføjet DigiRehab til værktøjskassen.

Ny ældrelov lægger op til helhedspleje og hjemmetræning med målbare resultater
DigiRehab skaber tværfaglig sammenhæng i de forebyggende, rehabiliterende og vedligeholdende træningsindsatser

Assens’ Kommunes tværfaglige indsats

Under overskriften ”Morgendagens hjemmepleje”, har Assens kommune organiseret sig i 6 faste hjemmepleje teams.

3 DigiRehab trænere, træner med borgere i alle 6 teams. Derudover har hvert team en rehabiliteringsterapeut, en sygeplejerske og en visitator.

Af de første 33 borgere, som har gennemført træningsforløbet, har mere end 80 procent:

  • Øger deres fysiske styrke.
  • Reducerer eller fastholder deres behov for hjælp.

Visitationen til DigiRehab forløb sker primært via teamets rehab-terapeut. På basis af lister over borgere med åbne funktionsevne tilstande, vurderer terapeuten sammen med kollegaerne i hjemmeplejegruppen træningspotentiale og begrænsninger.

Hjemmeplejen kan også foreslå borgere til et træningsforløb.

Hvad er DigiRehab?

DigiRehab er løsninger til digitalt understøttet træning:

  • Rehab til borgere, som får personlig pleje
  • Prehab til borgere, som får praktisk hjælp
  • Care til borgere på plejehjem

Assens Kommune bruger både Prehab og Rehab.


Træningen udføres oftest af en social og sundhedsmedarbejder i borgerens eget hjem med hjælp fra DigiRehab til:

  • Screening af behov for hjælp og fysisk funktionsniveau
  • Udarbejdelse af et personligt træningsprogram
  • Hjælp til træning via video

Monitoring af træning og udbytte gør det enkelt at følge op på og tilpasse træningen i hverdagen. Årlige effekt-analyser giver en detaljeret indsigt i, om forventningerne til øget funktionsniveau og frigørelse af ressourcer indfries.


Mere end 40 danske kommuner bruger DigiRehab. Data fra omsorgssystemerne viser, at et træningsforløb på 12 timer frigiver i gennemsnit 62 timers pleje om året.

Janne Lejbølle Sonnenborg
Markeds- og kommunikationschef
Digirehab
janne@digirehab.dk
+45 2712 3566