Jammerbugt Kommune
Jammerbugt Kommune knækker plejekurven
Når en borger først begynder at modtage hjemmepleje, stiger behovet for hjælp efter kort tid. Sådan behøver det ikke at være. Jammerbugt Kommune har knækket kurven.
Jammerbugt Kommune har for 3. år i træk succes med digitalt understøttet træning i hjemmeplejen. Det seneste år har 144 borgere i gennemsnit reduceret deres behov for pleje med 91 timer/år. Det svarer til, at kommunen har reduceret behovet for pleje med over 13.000 timer.
Før borgerne kom i gang med træning i hjemmeplejen, steg deres plejebehov i gennemsnit med 53 timer om året. En udvikling, der løb op i flere tusind ekstra plejetimer. Derfor er Sundheds- og velfærdschef i Jammerbugt Kommune, Henrik Ravn glad for den effekt, DigiRehab træningen har.
”Jeg har set, hvor effektiv træning med de ældre er. Det er ikke en naturlov, at plejebehovet bare stiger og stiger. Det handler om at bruge de redskaber, vi har til rådighed. Træning er nødvendig, hvis vi skal løse de udfordringer, kommunen står over for” siger han.
Hjemmetræning med DigiRehab knækker plejekurven
Kommunens seneste effektanalyse viser, at man for 3. år i træk med hjemmetræning knækker den opadgående plejekurve.

Året inden træning steg 96% af borgerne i tid, mens 93% efter træning har
knækket den opadgående kurve. 74% af de borgere, som har gennemført træningsforløbet, har fået samme eller mindre hjælp, end de fik ved træningens start.
“Digitalt understøttet træning er en af de brikker, der skal
Henrik Ravn, Sundheds- og Velfærdschef i Jammerbugt Kommune
lægges, for at puslespillet hænger sammen.”
Et fast trænerteam øger effektiviteten
“DigiRehab er intuitivt og kan bruges af alle faggrupper med en kort oplæring. Man behøver ikke en terapeut til at stå for hjemmetræningen. Der skal ikke mange oplæringstimer til at sætte en ny træner i gang. Vi har valgt at arbejde med et fast team af trænere, da det erfaringsmæssigt øger effekten af træningen”, siger Henrik Ravn.
91 timers mindre pleje
Når man ser på den udvikling, borgerne var inde i, før de startede på træning, og sammenligner den med borgernes behov for pleje efter træning, fremgår det, at hver borger, som har gennemført træning med DigiRehab i 2023/24 har brug for 91 timers mindre pleje/år.
Mindre pres på hjemmeplejens ressourcer
Den positive udvikling påvirker også medarbejderbehovet. Der skyldes, at træningen gør borgerne stærkere og dermed mere selvhjulpne. Det giver mindre pres på hjemmeplejens ressourcer. På 12 måneder har Jammerbugt Kommune reduceret behovet for pleje med mere end 13.000 timer. Det har stor betydning i en hverdag, hvor det er svært at skaffe medarbejdere nok.
“Men det er først og fremmest mennesker, det handler om. Vores medarbejdere bliver virkelig motiverede af at se borgerne blive bedre og bedre. Man kan sige, at hvis man bliver stærk nok til selv at gå på toilettet, så bliver man måske også stærk nok til andre ting. Vi ved også, at træningen har positive effekter på borgernes sociale liv”, siger Henrik Ravn om situationen i Jammerbugt Kommune.
Perspektiverne for Jammerbugt Kommune er store
Med 3 DigiRehab trænere kan Jammerbugt Kommune igangsætte træning med ca. 200 hjemmepleje borgere om året. Det er et stabilt niveau, og blikket rettes nu mod andre dele af ældreområdet.
”For os er det ret afgørende, at DigiRehab er velafprøvet, og at vi ved, at det bare virker. Vi viser store resultater med det, vi allerede er i gang med – og har faktisk borgere på venteliste.
Næste skridt er at se på, om vi med fordel kan anvende DigiRehabs løsninger andre steder end i hjemmeplejen, fx på til borgere, som får praktisk hjælp og i kommunens plejecentre”, slutter Henrik Ravn.
