Odder kommune
Vi kan tilbyde træning til flere borgere med DigiRehab
Odder Kommune har styrket samarbejdet mellem faggrupperne og tilføjet DigiRehab til værktøjskassen. Det betyder, at kommunen nu kan tilbyde træning til endnu flere borgere.
Odder Kommune er kommet langt med digitalt understøttet træning til ældre borgere. Nu er også sammenhængen til den fysioterapeutiske indsats blevet styrket.
Organisatorisk er ansvaret for DigiRehab træning, som tidligere var organiseret i Hjemmeplejen, flyttet til træningscenteret. De to digitrænere, der håndterer træningen med hjælp fra 2 af DigiRehabs digitale træningsløsninger – Rehab og Prehab er nu rykket tættere på terapeuterne og den mere specialiserede træning. Det har styrket det tværfaglige samarbejde.
De ekstra muligheder i værktøjskassen har givet terapeuterne flere ’tangenter at spille på’ i hverdagen og mere fleksibilitet i forhold til at tilbyde borgerne den træning, som passer bedst til deres behov.
Lotte Pallesen, Konst. leder i Træningscenteret fortæller:
”I arbejdet med den digitalt understøttede hjemmetræning så vi en mulighed for at uddelegere nogle af de træninger, som før blev varetaget af terapeuter, til digitrænere og dermed reducere de terapeutiske træningspakker. Digiforløb og terapeutiske forløb supplerer hinanden, og vi har nu flere muligheder for at tilbyde netop det træningsforløb, som giver mening for den enkelte borger”.
Terapeuterne var bekymrede i starten
I Odder Kommune kan man blive visiteret til digitræning på flere måder. Træningen kan gives med et forebyggende sigte – fx for at udskyde behovet for hjemmehjælp, borgeren kan blive indstillet til et forløb af af hjemmeplejen, eller der kan ske en terapeutfaglig delering af hele eller dele af §140 og §86 forløb.
En terapeut kan fx efter en indledende vurdering af behovet, delegere genoptræningsplanen til en digi-træner, og derefter følge op med en terapeutisk indsats. Andre gange starter en indsats som et terapeutisk forløb og følges op af et DigiRehab eller -Prehab forløb.
I alle tilfælde lander opgaven hos de to dedikerede Digi-trænere
Til at begynde med var terapeuterne bekymrede for, om kvaliteten ville blive god nok. I dag, hvor de har set effekten og er blevet fortrolige med DigiRehab løsningerne, er der en tæt dialog mellem terapeuter og Digitrænere. Det har banet vejen til det, der i dag er et stærkt tværfagligt samarbejde, som sparer både tid og ressourcer.
Lotte Pallesen siger:
”At tilføje DigiRehabs løsninger til værktøjskassen har gjort vores samlede tilbud mere effektivt. Fx. kan vi tilbyde grundlæggende styrketræning med DigiRehab i stedet for selv at tage hjem til borgere. Så kan terapeuten koncentrere sig om fx gangtræning eller anden funktionsrettet træning. Det samspil mellem de forskellige indsatser ser vi som en stor gevinst for både borger og os som organisation”.
Vi har fået mere træning ind i de ældres liv
DigiRehab træning er digitalt understøttet træning, hvor en digi-træner
med hjælp fra DigiRehab løsningerne kan gennemføre personlig og effektiv
styrketræning sammen med en borger i borgerens eget hjem. Digitræneren er
oftest social- og sundhedsuddannet
Odder Kommune har brugt DigiRehab i hjemmeplejen siden 2020. Charlotte Harrit, som var leder for Træning og Rehabilitering, da man startede, fortæller at man med DigiRehab så en mulighed for at få mere bevægelse, træning og livskvalitet ind i de ældres hverdag:
”Vi bruger DigiRehab til både de rehabiliterende og vedligeholdende forløb. Vi
ville gerne forebygge fald og hjælpe borgerne til at leve et mere selvstændigt
liv i længere tid”.
Træning, der tjener sig selv hjem
Da Odder Kommune startede med at bruge DigiRehab talte man en del om,
hvorvidt det kunne betale sig.
”Vi tænkte, at det var fint, hvis det kunne forbedre livskvaliteten, forebygge fald og økonomisk gå i nul. Siden har det vist sig at træningen mere end tjener sig selv hjem” siger tidligere afdelingsleder Charlotte Harrit.
Den sidste effektmåling for Odder Kommune viser, at man har sparet mellem 55-62 timer/borger/år på at træne med borgere tilknyttet hjemmeplejen. Der er endnu ikke sat kroner og ører specifikt på effekten af at kombinere den terapeutiske træning med DigiRehabs løsninger.
”Jeg tror helt sikkert, at der ligger en besparelse, og vi vil kunne træne med flere” siger Lotte Pallesen.
Dialog har været vejen frem til et godt tværfagligt samarbejde
Når man blander fagligheder, introducerer ny teknologi og ændrer på arbejdsprocesser er der altid bump på vejen. Hos Odder Kommune har de været små, og den gode dialog har været et omdrejningspunkt.
”Som ledere har vi skulle have fokus på at facilitere og muliggøre en dialog, hvor man har tillid til hinandens kompetencer. Nu er alle med på, at samarbejdet og den større værktøjskasse giver mere fleksibilitet. Vi kan træne med flere, og kan nemmere vælge den mindst indgribende og mest helhedsorienterede indsats” siger Lotte Pallesen.
Jeg tror helt sikkert, at der ligger en besparelse,
Lotte Pallesen, konst. leder i Træningscenteret, Odder Kommune
og vi vil kunne træne med flere.
Læs flere cases eller relevante artikler ved at klikke på billederne nedenfor

Vejle kommune
I Vejle Kommune hjemmetræner social- og sundhedsassistenter med de ældre. Den digitalt understøttede træning koordineres af en fysioterapeut med fokus på at hjælpe flere borgere til et aktivt liv.