Nulstil

Support nr:: 72 11 21 42

Vejle kommune

Som fysioterapeut ser jeg, at borgerne bliver styrket

I Vejle Kommune hjemmetræner social- og sundhedsassistenter med de ældre. Den digitalt understøttede træning koordineres af en fysioterapeut med fokus på at hjælpe flere borgere til et aktivt liv.

 ”Opgaven er at gøre flere borgere mere selvhjulpne, så de kan leve et mere selvstændigt liv”. 

Sådan lød det, da Rikke Vikær Juul for et lille års tid siden takkede ja til jobbet som teamkoordinator for Hjemmetræning, en del af Sundhedsfagligt Team i Myndighedsafdelingen i Vejle Kommune. 

”Jeg havde lyst til at styrke tilbuddet om fysisk aktivitet til borgere i Vejle Kommune. Hjemmetrænerne kommer ud til rigtig mange borgere, som modtager hjælp fra hjemmeplejen, og jeg vil gerne være med til at gøre dem mere aktive i deres hverdag” siger Rikke Vikær Juul. 

Vejle Kommune bruger DigiRehab – en IT-løsning, som på et fysioterapeutisk fundament, hjælper social- og sundhedsmedarbejdere til at træne målrettet og effektivt med borgerne. Og efter mindre end et år med digitalt understøttet hjemmetræning er Vejle Kommune rigtig godt i gang. 

De 3 hjemmetrænere har kontinuerligt 45 borgere i gang, og når der til sommer skal gøres status over effekten af træningen, vil ca. 225 borgere have været igennem et træningsforløb. 

”Som fysioterapeut ser jeg, at DigiRehab træningen styrker borgeren. De bliver fx mere aktive, kan måske selv gå i bad, tømme postkassen eller lave deres egen frokost. Borgeren får et fysisk boost. Nogle kan begynde at træne på egen hånd eller får mere mod på at gå ud” siger Rikke Vikær Juul. 

Rikke Vikær Juul håber, at DigiRehab hjemmetræning kan blive et fælles værktøj, som i endnu højere grad vil blive brugt af de rehabiliterende terapeuter. Hun peger på, at DigiRehab træningen har et stort potentiale som en del af et samlet rehabiliteringsforløb. 

Man kan fx bruge hjemmetræning til at supplere en Genoptræningsplan eller som grundlæggende styrketræning mhp. at give borger forudsætningerne for gangtræning eller anden funktionsrettet træning. 

Rikke Vikær Juul siger: 

”Det er ikke et enten-eller, men et både-og. Det er vigtigt at fokusere på, hvad det kan give at få et stærkere samarbejde med en faggruppe, som kender borgerne godt. Vi i fysioterapien er eksperter i træning, men social-og sundhedsassistenterne er hurtige til at se, hvor lidt der nogle gange skal til for at blive mere selvhjulpen i de hverdagsaktiviteter, som borgeren modtager hjælp til gennem hjemmeplejen”. 

I Vejle Kommune sker inklusionen af borgere til DigiRehab træning via lister med borgere, der har moderat til svær funktionsnedsættelse. Herefter laver Rikke en faglig vurdering, hvor træningens relevans bliver set på med fysioterapeutiske briller. 

En vigtig samarbejdspartner er også hjemmepleje-distrikterne. For at styrke dialog og relationsdannelse er Rikke Vikær Juul eller hjemmetrænerne med på distrikternes rehabiliteringsmøder. Her drøftes de borgere, hvor det vurderes, at hjemmetræning er relevant. 

Vi spørger simpelthen: ”Vi vurderer, at hjemmetræning er relevant her. Hvad tænker I? Så får vi dialog hele vejen rundt om den enkelte borger” siger Rikke. 

Selv om der er meget nyt i processen, så fungerer samarbejdet mellem faggrupperne i det store og hele godt, synes Rikke Vikær Juul. 

På ønskelisten står, at DigiRehab træningen tænkes endnu mere ind i allerede eksisterende indsatser, og bliver et fælles værktøj i rehabiliteringsværktøjskassen. Rikke Vilkær Juul siger: 

”Jeg kunne godt tænke mig at samtænke processer og gevinst – og bruge de data, vi får fra DigiRehab endnu mere. Ønskescenariet er, at vi kan arbejde direkte ind i rehabiliteringsforløb”. 

”Jeg tror på, at der et stort potentiale i at kombinere den rehabiliteringsindsats, som allerede er i kommunen med et hjemmetræningsforløb, som mere fast proces” slutter Rikke Vikær Juul. 

Læs flere cases eller relevante artikler ved at klikke på billederne nedenfor

I Assens Kommune har rehabiliteringsterapeuterne et tæt samarbejde med de medarbejdere, som arbejder med DigiRehab træning i hjemmeplejen.

Vi kan tilbyde træning til flere borgere med DigiRehab.
Odder Kommune har styrket samarbejdet mellem faggrupperne og tilføjet DigiRehab til værktøjskassen.

Ny ældrelov lægger op til helhedspleje og hjemmetræning med målbare resultater
DigiRehab skaber tværfaglig sammenhæng i de forebyggende, rehabiliterende og vedligeholdende træningsindsatser

Vejle Kommunes tværfaglige træningsindsats

Vejle Kommune har 3 hjemmetrænere ansat. Teamet er organiseret under en teamkoordinator.

Teamkoordinatorens opgave er at implementere, koordinere og udføre hjemmetræning – herunder at afløse hjemmetrænerne ved sygdom og ferie.

Borgerne kan efter en faglig vurdering tilbydes et hjemmetræningsforløb med DigiRehab, når de modtager moderat til megen hjælp fra hjemmeplejen.

De 3 trænere kan have ca. 45 borgere i træningsforløb ad gangen. Det bliver til ca. 225 træningsforløb om året.

Hvad er DigiRehab?

DigiRehab er løsninger til digitalt understøttet træning:

  • Rehab til borgere, som får personlig pleje
  • Prehab til borgere, som får praktisk hjælp
  • Care til borgere på plejehjem

Assens Kommune bruger både Prehab og Rehab.


Træningen udføres oftest af en social og sundhedsmedarbejder i borgerens eget hjem med hjælp fra DigiRehab til:

  • Screening af behov for hjælp og fysisk funktionsniveau
  • Udarbejdelse af et personligt træningsprogram
  • Hjælp til træning via video

Monitoring af træning og udbytte gør det enkelt at følge op på og tilpasse træningen i hverdagen. Årlige effekt-analyser giver en detaljeret indsigt i, om forventningerne til øget funktionsniveau og frigørelse af ressourcer indfries.


Mere end 40 danske kommuner bruger DigiRehab. Data fra omsorgssystemerne viser, at et træningsforløb på 12 timer frigiver i gennemsnit 62 timers pleje om året.

Janne Lejbølle Sonnenborg
Markeds- og kommunikationschef
Digirehab
janne@digirehab.dk
+45 2712 3566