Nulstil

Support nr:: 72 11 21 42

Ringsted Kommune

Faste teams og hjemmetræning i stærkt parløb

I Ringsted Kommune giver kombinationen af faste teams og DigiRehabs hjemmetræning værdifuld synergi.

Det første faste team i Ringsted Kommune så dagens lys i maj 2021 som et forsøg. En succes og halvandet år senere startede udrulning i hele hjemmeplejen. Camilla Hove Lund, leder af hjemmepleje og sygepleje i Ringsted Kommune fortæller:

”Det var meningen, at udrulningen skulle have være gradvis, men alle ville gerne i gang med det samme. Det var positivt, så sådan blev det.”

Da Camilla startede i Ringsted Kommune i slutningen 2020, fik hun udover opgaven med det første selvstyrende team også ansvaret for at implementere DigiRehab til hjemmetræning.

”Jeg havde gode erfaringer med DigiRehab fra mit tidligere job, og beslutningen om DigiRehab var allerede taget i Ringsted. Vi ønskede at supplere og række udover 83a forløbene – og have noget mere på hylderne” siger Camilla, som også beskriver resultaterne som gode.

Vikarforbruget halveret

At forandringerne i Ringsted Kommune har været en succes, ses blandt andet i, at det eksterne vikarforbrug er halveret. Medarbejderne i de faste teams tager meget mere ansvar, og det er blevet nemmere at fordele opgaver fx ved sygdom. DigiRehab træningen har desuden frigjort ressourcer, fordi borgerne er mere selvhjulpne. Om synergien mellem de faste teams og DigiRehab, siger Camilla:

”Der er et større helhedsfokus. Det er nemmere at melde borgere ind til DigiRehab træning, og der er flere lejligheder til at sparre med kollegaer. Ligesom det er blevet nemmere at følge op. Det er mit indtryk, at det styrker udbyttet af træningen”.

Selvstyrende teams

De faste teams er selvstyrende og prioriterer, at borgeren møder så få personer som muligt. I Ringsted Kommune har hvert team ansvaret for DigiRehab træningen, som udføres af medarbejdere, der i forvejen kommer i borgerens hjem.

Teamet beslutter selv, hvordan de vil organisere DigiRehab træningen, og alle har et medansvar for, at de borgere, som kan modtage træning, får tilbudt et DigiRehab forløb.

Fleksibel organisering

Frontløbere – DigiRehab eksperter med et særligt ansvar for at facilitere DigiRehab indsatsen – har været afgørende for succes. Trænerne kan kontakte frontløberne, hvis der noget, de er i tvivl om. De selvstyrende teams bestemmer selv, om de vil have deres egen frontløber, eller om de vil dele på tværs af Daggruppen. Det afhænger blandt andet af demografien.

Camilla fremhæver, at den fleksible organisering går hånd i hånd med en tydelig prioritering. DigiRehab træning er en “SKAL” opgave. Derfor bliver træning ikke aflyst, selvom der er travlt. DigiRehab er forankret så dybt i de daglige opgaver og arbejdsgange, at det er blevet en naturlig del af kulturen. Hun uddyber:

”DigiRehab er en integreret del af arbejdet, og det er vigtigt ikke at bruge forandringer som undskyldning for ikke at lave træning. Man aflyser jo heller ikke mad og bad, selvom der er travlt.”

Faste teams kan meget, men ikke alt

I debatten om ældreloven er der et stort fokus på faste teams. Camilla siger:

”Vi kommer til at se faste teams over det hele. De kan også meget, men ikke alt. Det er vigtigt at have fokus på andre greb også, fx træning og velfærdsteknologi.”

I sammenhæng med faste teams og DigiRehab træning har det været vigtigt at tale træning ind som en del af den samlede ydelse. Der kan være udsving, men fokus skal være på at komme tilbage på sporet.

”Det er en hjælp, at medarbejderne går helt vildt meget op i at dele succeshistorierne med træningen. Det spreder god energi, kompetenceudvikling og jobtilfredshed. Det er super værdifuldt, men svært at sætte kroner og øre på” siger Camilla.

I den nye ældrelov lægges der op til en bredere opfattelse af rehabilitering. Det har man allerede øje for i Ringsted, hvor man udover DigiRehab til borgere, der modtager pleje, tilbyder DigiPrehab til borgere, som modtager praktisk hjælp.

”Jeg så gerne, at den forebyggende indsats med at vedligeholde funktionsevnen startede endnu tidligere, fx ved de forebyggende hjemmebesøg. Det vil mindske ressourcepresset på ældreområdet og give borgerne en bedre livskvalitet, slutter Camilla.

 

 


Organisering af faste teams i Ringsted Kommune

Hvert team er organiseret i 5 daggrupper, der hver består af 3 miniteams under samme leder.

Hvert miniteam har 8-12 medarbejdere fordelt på social- og sundhedsassistenter, -hjælpere samt sygeplejersker. Teamet varetager og deler alle opgaver rundt om en borger.

Hvert team har DigiRehab træning som ansvar – på lige fod med andre ydelser. De har selv stor indflydelse på, hvem der trænes med, og hvordan træningen bedst organiseres.

 

 


Psykologisk tryghed og fast mødestruktur

I implementeringen af de faste teams blev der lagt vægt på især:

  • Psykologisk tryghed gennem fælles spilleregler
  • Tillid til hinandens kompetence

Disse emner drøftes fortsat på månedlige check-in møder, hvor der også tales om vagtplaner og andre processer. På ugentlige tværfaglige teammøder diskuteres borgernes behov og nye borgere fordeles mellem medarbejderne. Det er også her, man melder ind, hvis man har en borger, der skal tilbydes DigiRehab træning.

 

 


Hvad er DigiRehab?

DigiRehab er en løsning til digitalt understøttet træning til borgere, som modtager hjemmepleje.

Træningen udføres af en Social- og sundhedsmedarbejder i borgerens eget hjem med hjælp fra DigiRehab til:

  • Screening af funktionsniveau
  • Udarbejdelse af et personligt træningsprogram
  • Hjælp til træning via video

Træningen kan enkelt følges op og tilpasses i hverdagen. Effekt-rapporter giver en detaljeret indsigt i, om forventningerne til øget funktionsniveau og frigørelse af ressourcer indfries.

40 danske kommuner bruger DigiRehab. Data fra omsorgssystemerne viser, at 1 fuldtidsressource til træning kan frigøre ressourcer svarende til 3-4 plejemedarbejdere.

 

 


Hvad er faste teams?

Faste teams kaldes også selvstyrende og tværfaglige teams. Det er en måde at organisere hjemmehjælpen på, hvor borgeren oplever en mindre, fast skare af hjælpere, og hvor der er fokus på at tage udgangspunkt i borgerens individuelle behov og ønsker.

Samtidig har plejepersonalet ansvaret for selv at organisere plejen. Inspirationen kommer blandt andet fra den hollandske Buurtzorg-model og fra Sverige.

KONTAKT OS I DAG
close slider

    Vi vender tilbage inden for 24 timer.